Flaccus, romanul de la numele căruia NU vine cuvântul „valah”

Greu de găsit pagini mai proaste şi pline de incultură despre istoria românilor decât acelea din presă, si încă din presa mainstream.

Deja am scris despre unul dintre falşii demitizatori de pe hotnews, Eugen Istodor, precum şi despre inexistenta tracomanie a programului PCR din 1974 , „demascată” de Andreea Lupşor pe site-ul historia.ro. Nu mai vorbim de faimosul şi odiosul Sabin Gherman, mai nou recrutat de nu mai puţin odioasa Românie Liberă: omul potrivit la locul potrivit!

Din „paginile” electronice al „Adevărului” aflăm că la originea exonimului nostru – „valah” – ar sta romanul „Flaccus”. În finalul unui articol sinuous din care nu înţelegi până la urmă originea termenului „valah”, dar care precizează totuşi, în mod corect, că „valah” e un exonim niciodată utilizat de românii înşişi, aflăm că:

„(…) despre misteriosul Flaccus, istoricii nu au găsit referinţe istoriografice cu privire la existenţa sa, fiind fie rodul imaginaţiei cronicarilor fie un comandant obscur care a încercat să preia puterea în Balcani în timpul anarhiei militare.”1

Zău?

Ia de-aici, de la Hadrian Daicoviciu:

„Peste trei ani însă, Troesmis (Igliţa) e pe neaşteptate atacată şi cucerită de daci şi iarăşi romanii sunt nevoiţi să intervină. L. Pomponius Flaccus, prefectul litoralului pontic, recucereşte cetatea.”2

Acest L.Pomponius Flaccus se potriveşte şi pare a fi cel descris de wikipedia în franceză ca legat al provinciei Moesia şi consul roman în anul 17 e.n.:

En 17, il a gagné sa nomination comme consul de Rome en proposant que la date du suicide du préteur Marcus Scribonius Libo soit célébrée chaque année comme journée nationale d’action de grâces. Il a ainsi acquis la faveur de Tibère qui venait de contraindre ce dernier au suicide en l’accusant de sédition.

En 18, il a été nommé légat de la province romaine de Mésie dans les Balkans, qui a ensuite été abandonnée aux Daces. En 32, après la chute de Séjan, Tibère vieillissant l’a nommé légat de Syrie, simplement parce qu’il a été « l’ami le plus agréable » au cours d’une deuxième journée de beuverie.”3

Cariera ulterioară a acestui Pomponius Flaccus, care aproape sigur este chiar cel care ne-ar fi dat nouă numele, i-a călăuzit paşii în Siria, unde a fost pentru scurtă vreme protectorul lui Irod Agrippa, nepotul biblicului Irod Antipa.

Dealtfel, în afară de gafa finală, articolul lui Cosmin Pătraşcu Zamfirache este rezonabil şi în total divorţ cu titlul. În afară de afirmaţia greşită cum că Flaccus nu ar fi un personaj istoric, textul articolului e corect şi contrazice titlul în totalitate.

Îţi face impresia că subminarea identităţii naţionale a românilor prin „demitizare”,  prin „demascarea” pretinselor minciuni ale istoriei naţionale, este politica editorială „open mind” a ziarului, iar autorul a publicat un text rezonabil sub un titlu conform liniei editoriale, păcălind noua cenzură corectă politic.

Încă din sec. al XVIII-lea, în lucrarea „De neamul moldovenilor„, Miron Costin demontează această teorie asupra originii termenului „valah”:

„Așa însemnează acéste stihuri ale acelui dascal, pomenindŭ pre acel Fleac*, căruia numele la Istoriile Râmului ieste Fulvius Fleacus** consul, precum chiema ei pre atuncea hătmăniile lor. Și de acéste stihuri s-au legatŭ întâi acela Eneas Silvii și după dânsul și alții. Și între acéia aflŭ și eu pre Uréche, săracul, următoriŭ: să fie numele acestor țări, vlah, de pre acela Fleac, hatmanul Râmului; căruia lucru Carion istoricul stă împrotivă și cu dânsul și Topéltin de Mediiași, anume zicândŭ deșchis: Ceia ce au scris că numile vlah acestuia neam, adecă al Moldovei și al munténilor, ieste de pe hatmanul Râmului Fleac, basne suntŭ.

Eu încă cei partea mea cu dânșii, cu acești doi țiu pentru acéste doveade, care deșchis ți-am scris, cum toată lumea zice italianului așa cu un nume și noao pănă astăzi. Și acel Fleac, de au bătut războaie cu tătarii, pre Dunăre, iară la discălicatul țărâlor acestora, nici o treabă nu are, care suntŭ după Fleac discălicate, de Traian, împăratul Rămului, din Țările Vlohului, adecă a Italiei, fără numai va zice cineva că italianii acestŭ nume vlah au dobândit după Fleac, care lucru n-am cetitŭ nici la o istorie a Râmului și de Italiia. Alte chipuri și capete au avut Italiia mai vestite și mai vechi decât acela Fleacŭ; cum ar fi luat Italiia nume de la acéla?”4
_____________________
*Flaccus
**unul dintre „cognomenele” sau supranumele gintei Fulvia. „Fulvius” este numele ginţii care purta acest cognomen.

Indiferent dacă Fulvius Flaccus al lui Costin şi Pomponius Flaccus al lui Daicoviciu sunt sau nu una şi aceeaşi persoană, este clar că Flaccus este un personaj istoric cât se poate de real, chiar dacă nu de la numele lui se trage numele de „valah” pe care ni l-au dat alţii.

____________________________
1Cosmin Pătraşcu Zamfirache, Cine a fost Flaccus, misteriosul personaj aflat la originea cuvântului „valah“. Apoi, termenul „a alunecat“ înspre „român“ în adevarul.ro, 5 septembrie 2015, <http://adevarul.ro/locale/botosani/cine-fost-flaccus-misteriosul-personaj-aflat-originea-cuvantului-valah-apoi-termenul-a-alunecat-inspre-roman-1_55e98908f5eaafab2c403f77/index.html>, 17.09.2017
2Hadrian Daicoviciu, Dacii, coll. Biblioteca pentru toţi, Editura pentru literatură, Bucureşti, 1968, p. 137
3Lucius Pomponius Flaccus în fr.wikipedia.org, <https://fr.wikipedia.org/wiki/Lucius_Pomponius_Flaccus>, 17.09.2017
4Flaccus în: en.wikipedia.org, <https://en.wikipedia.org/wiki/Flaccus>, 23.09.2017

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s